Bart van den Hoven introduceert de nieuwe Voyager 61 - Van den Hoven Jachtbouw

juli 2021

Bart van den Hoven introduceert de nieuwe Voyager 61

“WAT EEN LUXE!” “Zo zou ik het gevoel willen omschrijven als ik vaar met onze nieuwe Voyager 61.”

“WAT EEN LUXE!”

“Zo zou ik het gevoel willen omschrijven als ik vaar met onze nieuwe Voyager 61.” Aan het woord is Bart van den Hoven die aan boord van zijn nieuwste vlaggenschip met een trotse blik vanaf de flybridge over het water kijkt.

Het is prachtig weer op deze junidag. Dat moet ook, want vandaag is er een uitgebreide foto- en videoshoot van de Voyager 61 aan de gang. En het moet gezegd worden, zo op het water met die prachtige lichtblauwe kleur komen de prachtige vormen van het ontwerp goed tot hun recht. Een erg fotogeniek jacht dus.

Vanuit zijn luie stoel achter de stuurstand op de flybridge spreken we Bart over dit spraakmakende pocket-superjacht.

EEN INTERVIEW MET BART VAN DEN HOVEN

Op de vraag in welke behoefte de nieuwe Voyager 61 voorziet, antwoordt hij: “We horen steeds vaker dat onze klanten verder willen varen en sneller op hun bestemming willen zijn. Maar tegelijkertijd niet willen inleveren op luxe en comfort. Gebieden als de Middellandse Zee, Scandinavië, de Engelse kusten en verder komen steeds meer in trek. En dan komt een ‘fast-displacement yacht’ van aluminium al snel in aanmerking. Met een topsnelheid van 22,5 knopen worden afstanden gevoelsmatig echt korter. En die afstanden worden afgelegd in hoog comfort, omringd door een luxe die een superjacht niet zou misstaan.”

Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen?

Bart: “De Voyager 61 is ontwikkeld in samenwerking met de toonaangevende en zeer ervaren Nederlandse superjachtontwerper René van der Velden. Hij is erin geslaagd de karakteristieke lijnen van Van den Hovens te behouden in het ontwerp. Zo was interieurruimte en veel bewegingsruimte een belangrijke eis van ons. Ook moesten de vaareigenschappen uitnodigen om op hogere snelheden lange afstanden te varen.

In het ontwerp is goed rekening gehouden met het feit dat veel eigenaren tijdens hun tochten een groot deel van de tijd buiten zullen doorbrengen. Daarom is een zeer ruime en comfortabele flybridge in het design opgenomen, die plaats biedt aan een grote tweede stuurstand en ruimte voor acht personen, die niet alleen op de loungers van de zon kunnen genieten, maar ook het comfort hebben van de buitenkeuken met grill, wasbak en koelkast.

Nou, en zoals je ziet zitten we heerlijk hier op de fly comfortabel te genieten van de waterwereld die aan ons voorbijtrekt.

Het grote formaat van de flybridge is overigens mede tot stand gekomen door de rechtopstaande voorruit van de salon. Daardoor kon de salon wel anderhalve meter langer worden en de fly dus ook. Binnen waan je je in een superjacht, zoveel binnenruimte is er.

Nee, het is een prachtige verschijning geworden met veel uitstraling. Een jacht dat zich ook thuis voelt in glamouromgevingen als de Côte d’Azur, Ibiza of de Italiaanse Riviera.”

Hoe bevalt het bouwen in aluminium?

Bart: “Nou dat is heel wat anders, kan ik je zeggen. Al in de ontwikkelingsfase heb je echte ervaren specialisten nodig die een goede ‘aluminium-reputatie’ hebben en weten waar ze over praten.

Ook bouwen en lassen met hoogwaardig aluminium is een heel andere techniek waar veel ervaring voor nodig is. De kwaliteitslat ligt bij ons erg hoog, dus hebben we ook hiervoor de besten in de markt bij elkaar geroepen om de klus te klaren. Het resultaat kan je zien. Hij is prachtig en voldoet aan alle onze hoge eisen.”

 

Hoe vind je zelf dat hij vaart?

Bart: “Nou ja, ik praat natuurlijk over een eigen product en jezelf feliciteren vind ik altijd een moeilijk ding. Toch kan ik objectief blijven, omdat ik in de afgelopen 30 jaar natuurlijk in heel veel motorjachten gevaren heb. In alle bescheidenheid moet ik toch zeggen dat dit jacht ongelooflijk goed vaart. Ik voelde het meteen bij de eerste proefvaart al.

Dat heb je ook als je een auto koopt. Je gaat zitten en weet meteen of hij goed in elkaar zit en goed rijdt. Kijk ons nou zitten hier. Je voelt het zelf ook natuurlijk.”

Merk je het verschil met staal?

Bart: “Aluminium jachten hebben door het geringe gewicht veel voordelen. Ze zijn enorm wendbaar, laten zich eenvoudig aanmeren, accelereren enorm snel en verbruiken gewoon erg weinig brandstof. Kijk, 24 liter per uur bij een snelheid van 8 knopen is toch erg zuinig voor een jacht met zoveel ruimte.

Daarnaast vaart hij voor de passagiers ook erg comfortabel, mede door de stabilisatoren die deze Voyager heeft meegekregen.”

Is de Voyager voor een ander publiek?

Bart: “De Voyager 61 beantwoordt aan de wens van enkele van onze klanten om verder te varen en niet te lang onderweg te zijn tussen bestemmingen. Ze willen nieuwe kusten bezoeken en zoeken wellicht meer avontuur. En met een topsnelheid van 22,5 knopen zullen eigenaars grotere afstanden kunnen afleggen in minder tijd, terwijl ze toch kunnen genieten van waarden als ruimte, afwerking, comfort en prestaties waar hun vorige Van den Hoven om bekendstaat. De Voyager 61 biedt een combinatie van goede snelheid, een prachtig uiterlijk en gedegen waar voor je geld. Maar we krijgen ook veel reacties van nieuwe doelgroepen die eerst niet bij ons terecht konden. Vorige week hadden we nog iemand op bezoek die een Princess had en meer vrijheid wilde om het interieur naar eigen wens in te vullen. En dat kan natuurlijk, want iedere Voyager wordt van aluminium gemaakt en is volledig custom built. De Voyager heeft  volgens hen de kwalitatieve uitstraling van een superjacht en daar zijn ze erg gevoelig voor. Die kwaliteit zie je ook terug in het prachtige rvs, de afwerking van het houtwerk en in de machinekamer waar je een feestje kan geven. Ook is er een crewruimte achter de machinekamer, die nu overigens in gebruik is als opslag en wasruimte met wasmachine en droger.”

Blijft het bij één Voyager 61?  

Bart: “Nee zeker niet. De reacties zijn te positief om er niet op door te denken. Inmiddels zijn we ook gestart met de Voyager 50 Coupé en zijn er al tekeningen van de Voyager 71 en 80. Alle drie volgen ze strak de ontwerpfilosofie van René van der Velden. We zijn erg blij met het tijdloze ontwerp. René van der Velden heeft echt een goede job gedaan. We hebben veel bekijks als we een haven binnenvaren en krijgen veel thumbs up, en daar zijn we natuurlijk erg trots op.

Heb je er zelf ook een?

Bart: “We hebben deze Voyager uitgebreid getest en zijn enorm blij met het resultaat. Ik vaar er zelf erg graag mee, maar dat gaat helaas natuurlijk niet. Deze is nieuw en te koop. Als klanten dat willen dan kunnen ze volgende week eigenaar zijn van dit prachtige schip. Als u meer wilt weten of wilt proefvaren, kunt u mij altijd even bellen op +31(0)416 319 183. Of gewoon een mailtje naar mail@bvandenhovenjachtbouw.nl.

U bent van hart welkom.”